Breng bruisende energie in je leven, met prachtige beelden vol mooie kleuren! Op welke plaatsen je dit kan versterken lees je hier, of vraag vrijblijvend advies.

Volgens verschillende wetenschappelijke bronnen bestaan kleuren uit specifieke frequenties en hebben ze verschillende sterktes.* Deze frequenties kunnen zowel onze gedachten, gevoelens beïnvloeden, alsook de manier waarop we een ruimte ervaren.

* Deze stelling is eveneens herkenbaar bij de uitleg over kristallen!


Bij de Chinese leer, gekend onder de naam Feng Schui, bestudeert men bepaalde grafieken om de beste kleuren toe te voegen op specifieke plaatsen. We baseren ons op de fundamentele principes volgens de 5 elementen : Aarde, Metaal, Water, Hout en Vuur.
Deze elementen vertegenwoordigen ook elk een eigen kleurgroep met zijn specifieke kenmerken en eigenschappen. Er worden soms verschillende eigenschappen toegewezen aan dezelfde kleuren, ik heb mij gebaseerd op de wijsheden van mijn leermeesters Els Lightness, Marie Diamond en Meester Ludo Janssens.

Op de werkvloer bekijk ik de verschillende mogelijkheden en vraag bevestiging via spiertest, wichel of energietest en moeten de personen die in deze ruimte leven en werken ook een beter gevoel of meer energie ervaren.

Aardekleuren zoals geel, zandkleur, lichtbruin en beige geven herkenning of stralen wijsheid uit.
Metaalkleuren zoals wit ,grijs, zilver, metallic en goud brengen overvloed, talent en Intelligentie.
Waterkleur zoals zwart en blauw koesteren goede bondgenoten ( het koningsblauw staat voor macht)
Vuurkleuren trekt rijkdom aan en rood wordt ook geassocieerd met Liefde. Ook paars en fel oranje behoren tot de vuurkleuren.
Hout = De bruine tinten.
Groene kleuren manifesteren gezondheid ,focus en intelligentie

Onze leef-werkruimte voelt harmonieuzer aan als er een evenwicht is tussen deze elementen. Om dit in evenwicht te brengen kunnen we onze omgeving aanvullen met de ontbrekende kleuren. Hiervoor zijn mijn fotografische kunstwerken de ideale aanvulling! Dit kunstwerk of beeld kan geplaatst worden voor een bepaalde periode. Voor de kenners, vanaf nu kunnen we ons reeds baseren op de Periode 9 gedurende de komende 24 jaar.

Ook per kalenderjaar wisselen de krachten van deze elementen. Afhankelijk van de combinaties, kunnen we ontbrekende elementen vervangen door het juiste kleurgebruik. Als voorbeeld nemen we Het jaar van het Konijn (in 2023) en hebben we meer Vuur en Hout in de grafieken, en ontbreken Metaal en Aarde. Hier kan een advies gegeven worden om bepaalde kledij te dragen met desbetreffende ontbrekende kleuren of de kussentjes in uw zetel een nieuw kleurtje te geven. Het is ook gekend dat blauwe en groene tinten meer toegewezen worden voor plaatsen waar rust nodig is, en dat actieve vuurkleuren gebruikt worden waar stimulans nodig is. Deze principes worden al lang toegepast in de reclamewereld, modewereld en door interieurspecialisten. Soms heeft kleur prioriteit op de functionaliteit.

Kleur is dan ook de makkelijkste manier om de energie van de vijf elementen in je huis te harmoniseren
De vijf elementen gaan uiteraard niet alleen over mensen. Het is een allesomvattende theorie wat niet los te zien is van de yin yang theorie. De vijf elementen zijn: Hout (木 mu), Vuur (火 huǒ), Aarde (土 tǔ), Metaal (金 jin) en Water (水 shuǐ). 

In de klassieke Feng Schui werkt men volgens de 8 windstreken en het centrum.

  • Hout is het element van Oost en Zuidoost
  • Vuur is het element van het Zuiden.
  • Aarde is het element van het Noordoosten, Zuidwesten en het midden van je huis.
  • Metaal is het element van het Noordwesten en Westen.
  • Water is het element van het Noord gebied van je huis.

Als voorbeeld, kleur blauw is een zeer goede keuze voor het Noorden om je te steunen en te helpen met je loopbaan en carrièreplannen. Maar wees niet bang om kleur in je huis te brengen, hoe meer je de energieën van kleuren gedurende de dag kunt absorberen, hoe meer je energieniveau gaat stijgen, zodat je gevoel van ‘goedvoelen’ steeds beter wordt.